Moruše celá 100 g
Související produkty
Detailní popis produktu
Máte slabost pro maliny a ostružiny? Pak propadnete i lyofilizované moruši. Svým vzhledem připomíná ostružinu nebo malinu, ale její chuť je ještě o něco sladší. Někteří ji přirovnávají ke kombinaci ostružin, jahod a hroznového vína.
Čerstvé moruše jsou slaďoučké a šťavnaté, ale jejich nevýhodou je, že se rychle kazí. Právě proto představují ideální výchozí surovinu pro lyofilizaci. Lyofilizované moruše se hned po sklizni vysuší mrazem. Tím se zachová jejich chuť a vůně, stejně jako většina vitamínů a minerálů. Mrazem sušené moruše vás potěší hned dvakrát – svojí lahodnou chutí i dlouhou trvanlivostí.
Dnes na moruši narazíte jen výjimečně, ale v minulosti se v ČR jednalo o velmi oblíbené ovoce. Morušovníky se hojně pěstovaly po celé Evropě, a to nejen pro své lahodné a zdravé plody. Listy morušovníku totiž představují jedinou potravu pro larvy bource morušového, z jehož kukel se získává přírodní hedvábí.
Jak si vychutnat lyofilizované moruše?
Lyofilizované moruše si křupněte samotné na svačinu nebo až vás bude honit mlsná – tak nejlépe vynikne jejich jemná chuť. Moruše vám výborně poslouží také jako přírodní sladidlo. Přimíchejte plody do ovesné kaše, granoly nebo jogurtu. Skvěle se hodí i na pečení moučníků – zkuste s nimi v receptech nahradit rozinky.
Náš tip
Vyrobte si vynikající domácí limonádu. Vhoďte několik kousků lyofilizovaných moruší do vody, počkejte až se nasáknou a rozmačkejte vidličkou. Přidejte pár celých kousků nakyslého ovoce – třeba mrazem sušené maliny nebo višně. Tuto osvěžující sladkokyselou limonádu plnou vitamínů si připravíte kdykoliv. Rozhodně nemusíte čekat na letní sezónů, až budete mít v lednici čerstvé ovoce.
Lyofilizované moruše jsou plné vitamínů a minerálů
- Mrazem sušené moruše si zachovaly většinu vitamínů a minerálů jako čerstvé plody.
- Moruše obsahují velké množství vitamínu C a K, v menším pak vitamíny ze skupiny B.
- Patří mezi rostlinné zdroje železa, a proto je oblíbená mezi vegetariány a vegany.
- Moruše se cení pro vysoký obsah antioxidantů, například resveratrolu.
- Na rozdíl od jiného ovoce má moruše vysoký podíl bílkovin. Lyofilizované moruše obsahují 11 % proteinu.
Co je to lyofilizace?
Lyofilizace neboli sušení mrazem probíhá za velmi nízké teploty a tlaku. Tak dochází k sublimaci – voda přechází z pevného přímo do plynného skupenství. Díky tomu se z ovoce odpaří jen voda, aniž by sušení negativně ovlivnilo jeho nutriční hodnoty. Lyofilizované ovoce takřka neztratí živiny, vitamíny ani minerály. Navíc si zachová přirozenou chuť, vůni i barvu, a tak je téměř k nerozeznání od čerstvého ovoce.
Proč nakoupit lyofilizované moruše na Lyofio.cz
- 100 % ovoce, bez éček a přidaného cukru
- celé sušené plody, minimum úlomků
- úžasně křupavá textura
- znovuuzavíratelný obal
NUTRIČNÍ HODNOTY NA 100 g |
Vlhkost | ≤5 % |
Tuky (%) | 3 |
-> z toho nasycené mastné kyseliny (%) | 0 |
Protein (%) | 11 |
Vláknina (%) | 13 |
Sacharidy (%) | 74 |
-> z toho cukry (%) | 61 |
Energie | 323 kcal / 1351 kJ |
Doplňkové parametry
Kategorie: | Mrazem sušené ovoce |
---|---|
Druh ovoce: | Moruše |
Zpracování: | Celé |
Hmotnost: | 100 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.