Moruše celá 100 g

1 hodnocení
99 Kč / ks 990 Kč / 1 kg
Vyprodáno
Možnosti doručení

Vyzkoušejte ovoce, na kterém si pochutnávali naši předci. Lyofilizovaná moruše si vás získá svou sladkostí.

  • chuť připomíná sladší ostružiny a maliny
  • oblíbená u veganů– zdroj bílkovin a železa
  • dlouhá trvanlivost

Detailní informace

Detailní popis produktu

Máte slabost pro maliny a ostružiny? Pak propadnete i lyofilizované moruši. Svým vzhledem připomíná ostružinu nebo malinu, ale její chuť je ještě o něco sladší. Někteří ji přirovnávají ke kombinaci ostružin, jahod a hroznového vína.

Čerstvé moruše jsou slaďoučké a šťavnaté, ale jejich nevýhodou je, že se rychle kazí. Právě proto představují ideální výchozí surovinu pro lyofilizaci. Lyofilizované moruše se hned po sklizni vysuší mrazem. Tím se zachová jejich chuť a vůně, stejně jako většina vitamínů a minerálů. Mrazem sušené moruše vás potěší hned dvakrát – svojí lahodnou chutí i dlouhou trvanlivostí.

Dnes na moruši narazíte jen výjimečně, ale v minulosti se v ČR jednalo o velmi oblíbené ovoce. Morušovníky se hojně pěstovaly po celé Evropě, a to nejen pro své lahodné a zdravé plody. Listy morušovníku totiž představují jedinou potravu pro larvy bource morušového, z jehož kukel se získává přírodní hedvábí.

Jak si vychutnat lyofilizované moruše?

Lyofilizované moruše si křupněte samotné na svačinu nebo až vás bude honit mlsná – tak nejlépe vynikne jejich jemná chuť. Moruše vám výborně poslouží také jako přírodní sladidlo. Přimíchejte plody do ovesné kaše, granoly nebo jogurtu. Skvěle se hodí i na pečení moučníků – zkuste s nimi v receptech nahradit rozinky.

Náš tip

Vyrobte si vynikající domácí limonádu. Vhoďte několik kousků lyofilizovaných moruší do vody, počkejte až se nasáknou a rozmačkejte vidličkou. Přidejte pár celých kousků nakyslého ovoce – třeba mrazem sušené maliny nebo višně. Tuto osvěžující sladkokyselou limonádu plnou vitamínů si připravíte kdykoliv. Rozhodně nemusíte čekat na letní sezónů, až budete mít v lednici čerstvé ovoce.

Lyofilizované moruše jsou plné vitamínů a minerálů

  • Mrazem sušené moruše si zachovaly většinu vitamínů a minerálů jako čerstvé plody.
  • Moruše obsahují velké množství vitamínu C a K, v menším pak vitamíny ze skupiny B.
  • Patří mezi rostlinné zdroje železa, a proto je oblíbená mezi vegetariány a vegany.
  • Moruše se cení pro vysoký obsah antioxidantů, například resveratrolu.
  • Na rozdíl od jiného ovoce má moruše vysoký podíl bílkovin. Lyofilizované moruše obsahují 11 % proteinu.

Co je to lyofilizace?

Lyofilizace neboli sušení mrazem probíhá za velmi nízké teploty a tlaku. Tak dochází k sublimaci – voda přechází z pevného přímo do plynného skupenství. Díky tomu se z ovoce odpaří jen voda, aniž by sušení negativně ovlivnilo jeho nutriční hodnoty. Lyofilizované ovoce takřka neztratí živiny, vitamíny ani minerály. Navíc si zachová přirozenou chuť, vůni i barvu, a tak je téměř k nerozeznání od čerstvého ovoce.

Proč nakoupit lyofilizované moruše na Lyofio.cz

  • 100 % ovoce, bez éček a přidaného cukru
  • celé sušené plody, minimum úlomků
  • úžasně křupavá textura
  • znovuuzavíratelný obal

 

NUTRIČNÍ HODNOTY NA 100 g
Vlhkost ≤5 %
Tuky (%) 3
  -> z toho nasycené mastné kyseliny (%) 0
Protein (%) 11
Vláknina (%) 13
Sacharidy (%) 74
  -> z toho cukry (%) 61
Energie 323 kcal / 1351 kJ

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Mrazem sušené ovoce
Druh ovoce: Moruše
Zpracování: Celé
Hmotnost: 100 g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole: