Svačina na výlet: Tyhle dobroty se nezkazí ani v horku

Plánujete výlet do přírody, túru na hory nebo jen celodenní výlet autem s dětmi? Pak určitě přemýšlíte nad tím, co si vzít s sebou k svačině. Správně zvolené jídlo na cesty vám dodá energii, zasytí vás a ještě si na něm pochutnáte. Máme pro vás tipy na svačinu na výlet, která vydrží i v horku a nezklame vás ani na dlouhé cestě.

sandwich

Co by měla obsahovat ideální svačina na výlet?

Svačina na výlet by měla obsahovat kombinaci živin, které vám dodají energii a příjemně vás zasytí po celý den.

  • Sacharidy: Tvoří hlavní zdroj energie, kterou máte okamžitě k dispozici. Skvělým způsobem, jak doplnit rychlé cukry, jsou ovoce a cereálie.
  • Bílkoviny: Pomáhají udržet pocit sytosti. Jako zdroj bílkovin můžete zvolit sýr, jogurt, ořechy nebo libové maso.
  • Zdravé tuky: Dodají vám energii na delší dobu. Najdete je v avokádu, oříšcích nebo semínkách.
  • Vláknina: Podporuje správné trávení a pomáhá udržet stabilní hladinu cukru v krvi. Vlákninu doplníte konzumací ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků.
  • Vitamíny a minerály: Tvoří nezbytnou součást zdravého a vyváženého jídelníčku. V horku se zaměřte hlavně na doplnění minerálů.

Optimální obsah živin se bude lišit podle toho, jak intenzivní aktivitě se budete věnovat. Svačina na celodenní výlet s dětmi by měla obsahovat vyvážený poměr všech živin. Stejně tak na dlouhou túru do hor by vám neměl chybět mix všech nutrientů – sacharidy rychle dodají energii, bílkoviny a tuky podpoří vytrvalost.

Pokud se chystáte na krátký a fyzicky náročný výlet, třeba zdolávání kopců na kole v rychlém tempu, zaměřte se hlavně na sacharidy. Snadno a rychle se tráví, a tak vás nebudou tlačit v žaludku ani při prudkém šlapání do kopce. Při intenzivní zátěži a pocení byste měli doplnit také minerály například formou iontových nápojů, jinak hrozí únava a křeče.

Tipy na svačiny – na výlet s dětmi i na pořádnou túru

Flapjacky: Základem flapjacků je datlová pasta, ale koupíte je v různorodé podobě. Pozor ale na obsah éček. Pokud vám na složení opravdu záleží, můžete si flapjacky připravit doma v troubě z datlí, ovesných vloček, másla a medu.

Sušený mix: Smíchejte lyofilizované ovoce s hrstí ořechů nebo semínek. Získáte tak perfektní kombinaci rychlých i pomalých sacharidů, zdravých tuků a bílkovin. Je to skvělé jídlo na výlet v horku, protože se nezkazí ani na sluníčku.

 

Celozrnný sendvič: Plátky celozrnného chleba naplňte šunkou, sýrem a zeleninou. Vegetariáni si můžou připravit variantu s hummusem nebo jinou luštěninovou pomazánkou. Pro maximální trvanlivost volte tvrdé sýry a suché uzeniny.

Syté wrapy: Tortilly natřete rajčatovou salsou, naplňte tvrdým sýrem a kousky pečeného kuřete, přidejte červenou cibuli, rajče a salát. Takový oběd zasytí, a navíc báječně chutná. Wrapy zarolujte do alobalu, pro děti je můžete nakrájet do krabičky na kolečka jako jednohubky.

tortilly

Mrazem sušené kokosové mléko: Kombinace lyofilizovaného ovoce a kokosového mléka vám dodá sacharidy a tuky v jedné zdravé svačině. Čtverečky jsou lehoučké a neobsahují žádné přidané látky a éčka, jen dvě přírodní suroviny.

 

Sušené maso: Jerky je výživnou a lehkou svačinou plnou bílkovin. Jedno balení váží jen kolem 25 g, ale obsahuje až 10 g bílkovin. Obvykle se jedná o hovězí maso, ale může být i krůtí nebo vepřové. Jerky zakoupíte s různou kombinací koření.

Tuňákový salát: Rybí konzerva ve formě salátu je praktické trvanlivé jídlo na cesty. Stačí mít s sebou vidličku a můžete se pustit do jídla. Ve variantě s quinoou ani nepotřebujete plátek pečiva.

Ovocná granola: Pečené kousky ovesných vloček, ořechů a sušeného ovoce vám dodají energii a zaženou chuť na sladké. Granolu můžete zamíchat do jogurtu pro extra porci bílkovin, v horku ji mlsejte jen tak.

 

Kefír: V kysaném nápoji se ukrývá porce bílkovin a probiotika pro správné zažívání. V létě ho ale raději přelijte do termosky. Máte raději ochucenou verzi? Připravte si ji sami doma zdravě, bez přidaných cukrů. Stačí kefír rozmixovat s lyofilizovaným ovocem.

Kukuřičné kuličky: Lahodná bezlepková svačina na výlet pro děti. Kuličky zábavně křupou, jsou snadno stravitelné a v batohu se určitě nepronesou. Vyzkoušejte různé příchutě – jogurtové, ovocné nebo čokoládové.

 

Ovoce nesmí chybět na žádném výletě

Každou svačinu na turistiku nebo na výlet s dětmi doplňte o ovoce, které obsahuje porci sacharidů, vlákniny, vitamínů a minerálů. U sportovců je asi nejoblíbenější svačinou banán, který se snadno tráví, a tím pádem netíží v žaludku. V batohu se ale rozmačká, proto je lepší variantou mrazem sušený banán. Na cestách vás nadchne i další lyofilizované ovoce – je lehoučké, nezkazí se a skvěle chutná. Tady jsou jeho hlavní benefity.

Vydrží bez ledničky: Na rozdíl od čerstvého ovoce, lyofilizované plody nepotřebují chlazení. Můžete je bez obav vzít na celodenní výlet v létě, na vícedenní túru do hor nebo na dlouhou cestu autem.

Lehoučké jako pírko: Díky odstranění vody je mrazem sušené ovoce mnohem lehčí než čerstvé. To oceníte zejména na delších túrách, kdy se počítá každý gram. Například 100 g lyofilizovaných jahod odpovídá 1 kg čerstvých plodů.

Spoustu živin: Proces lyofilizace zachovává většinu vitamínů a minerálů obsažených v čerstvém ovoci. Dopřejete si tak pořádnou dávku živin i na cestách.

Žádné přidané látky: Lyofilizované ovoce neobsahuje žádný přidaný cukr, konzervanty ani jiná éčka. Je to čistě přírodní produkt.

Bleskurychlá příprava: Tohle ovoce se nemusí loupat ani krájet, je totiž připravené k okamžité konzumaci. Až budete potřebovat něco rychlého ke svačině, stačí sáhnout do sáčku.

mrazem_susene_maliny3

Vyvážená svačina? Když se nedaří, doplňte živiny později

Na výletě se občas nedaří jíst tak zdravě a vyváženě, jako když jste doma. Nechce se vám tahat čerstvé ovoce, bojíte se zkázy mléčných výrobků, nebo jste si nestihli nic připravit, a tak se celý den odbýváte sušenkami? Jeden den se nic nestane, ale vaše tělo vám určitě poděkuje, když si připravíte aspoň plnohodnotnou večeři po návratu domů.