Lyofilizované vs. sušené ovoce – v čem se liší?

Ovoce je zdravá svačina, kterou byste měli zařadit do jídelníčku každý den. Částečně ho můžete nahradit sušeným ovocem. Existuje ale rozdíl mezi klasickým sušením a moderní lyofilizací, který by vás mohl překvapit – a snad i přesvědčit, abyste příště sáhli po zdravější variantě.

Sušené ovoce: Tradiční metoda, která má své mouchy

susene-merunky

Klasické sušení ovoce je osvědčená metoda, která se používá po staletí. Ovoce se zbaví vody pomocí tepla, buď sušením na slunci nebo horkým vzduchem v sušičce. Výsledkem je měkké ovoce se žvýkavou strukturou. Oproti čerstvému ovoci obsahuje násobně víc vlákniny a u dětí i dospělých je oblíbené pro svou sladkou chuť. Bohužel má i spoustu nevýhod:

  • Přidané cukry a siřičitany: Aby bylo sušené ovoce chutnější a déle vydrželo, přidává se do něj cukr a siřičitany. Cukr zvýrazňuje sladkost, ale zároveň navyšuje kalorickou hodnotu. Siřičitany fungují jako konzervanty, ale u citlivějších jedinců mohou vyvolávat alergické reakce.
  • Zbytková voda: I když je ovoce sušené, stále obsahuje až 30 % vody. To znamená, že je náchylnější k napadení plísní a jinými mikroorganismy, pokud není správně skladováno. Po otevření byste ho měli co nejrychleji zkonzumovat.
  • Ztráta živin: Sušení teplem bohužel zničí část cenných vitamínů a minerálů. Ze sušeného ovoce se vytrácí hlavně vitamín C, který je na teplo citlivý. Výsledek? Chutný, ale nutričně ochuzený produkt.
  • Hnědá barva a scvrklý tvar: Sušené ovoce ztratí svoji přirozenou barvu a hnědne. Výjimkou jsou produkty s obsahem siřičitanů nebo barviv. Ty sice vypadají na pohled lákavěji, ale zase obsahují spoustu éček. Někoho odradí také scvrklý tvar.

Zejména kvůli obsahu přidaných cukrů a konzervačních látek byste sušené ovoce měli vnímat spíš jako příležitostnou pochoutku a s jeho konzumací to moc nepřehánět. Jestli si ho nechcete odepřít, dejte přednost nesířenému sušenému ovoci bez přidaného cukru.

Lyofilizované ovoce: Moderní technologie pro lepší výživu a chuť

mrazem_susene_maliny

Existuje i modernější metoda sušení ovoce, a to lyofilizace. Název zní tak trochu jako ze sci-fi filmu a je na tom i špetka pravdy – metoda sušení mrazem se rozvinula díky vesmírnému výzkumu NASA. Od té doby se ale sušení mrazem stalo naprostým hitem pro uchování ovoce. Při lyofilizaci se ovoce nejdříve rychle zmrazí a následně suší ve vakuu, což zajistí jeho unikátní vlastnosti.

V čem se lyofilizované ovoce liší od sušeného ovoce?

  • Žádné přidané látky: Lyofilizované ovoce neobsahuje žádné přidané cukry, konzervanty ani jiná éčka. Jedná se o 100 % přírodní produkt.
  • Skvělé výživové hodnoty: Díky lyofilizaci si ovoce zachová takřka všechny vitamíny a minerály jako čerstvé ovoce, a to včetně vitamínu C. Lyofilizované ovoce je také skvělým zdrojem vlákniny.
  • Dlouhá trvanlivost: Díky minimálnímu obsahu vody vydrží lyofilizované ovoce mnohem déle než klasicky sušené ovoce, v uzavřeném obalu a při pokojové teplotě až několik let. 
  • Přirozená chuť: Na rozdíl od sušeného ovoce si to lyofilizované zachová chuť a vůni jako čerstvé ovoce. Zkuste zavřít oči a na jazyku nechat rozplynout kousek lyo manga. Hned budete mít pocit, že si pochutnáváte na plátku čerstvého manga na tropické pláži.
  • Lehká a křupavá struktura: Mrazem sušené ovoce je lehké jako peříčko. Zamilujete si také jeho zábavně křupavou a křehoučkou texturu. Je to úplně jiný zážitek než žvýkat sušené ovoce.

I při konzumaci lyofilizovaného ovoce si ale musíte uvědomit, že se jedná o ovoce v koncentrované podobě – na nízkou váhu má poměrně dost kalorií. Například 100 g lyofilizovaných jahod odpovídá 1 kg čerstvých jahod. Na snězené množství si tak dejte pozor zejména při redukční dietě.

 

Nezáleží na tom, jestli hledáte rychlou svačinu na výlet, pro děti do školy nebo do práce, zdravou alternativu do jogurtu či müsli. Lyofilizované ovoce vás nezklame – a navíc vám dá pocit, že jste udělali něco dobrého pro své tělo.

 

Sušené ovoce

Lyofilizované ovoce

Nutriční hodnoty

ztrácí část vitamínů, zejména vitamín C

zachová si takřka všechny vitamíny a minerály

Přidané látky

siřičitany, přidaný cukr

žádné

Obsah vody

15–30 %

pod 5 %

Trvanlivost

1 rok

několik let

Chuť

pozměněná

stejná jako u čerstvého ovoce

Barva

nahnědlá

stejná jako u čerstvého ovoce

Textura

měkká

křupavá

 

 

Nejčastější otázky

Je sušené ovoce zdravé?

Jak se to vezme. Běžné sušené ovoce obsahuje živiny a vlákninu, ale při sušení se ničí vitamín C a navíc často obsahuje siřičitany a přidaný cukr. Zdravější variantu představuje ovoce sušené mrazem bez konzervantů a přidaného cukru.

Proč jíst sušené ovoce?

Mrazem sušené ovoce je rychlý zdroj energie a živin, který se snadno skladuje a dlouho vydrží. Skvělý snack na cesty nebo do práce, když nemáte po ruce čerstvé ovoce. Navíc má výhodu velmi nízké hmotnosti. Podívejte se na všechny důvody, proč jíst mrazem sušené ovoce.

Kolik jíst sušeného ovoce denně?

Při konzumaci sušeného ovoce musíte brát v úvahu vysoký obsah cukru a kalorií. To platí i o lyofilizovaném ovoci – přestože obsahuje pouze přírodní cukry, díky sušení jsou v koncentrované podobě. 100 g lyofilizovaného ovoce se vyrobí z 600–1000 g čerstvého. Pokud tedy chcete zkonzumovat například 200 g ovoce denně, ekvivalentem je cca 20–35 g mrazem sušeného ovoce.

Co dělat se sušeným ovocem?

Přidejte ho do cereálií, jogurtu, pečených výrobků nebo ho zobejte jen tak ke svačině. Lyofilizované ovoce můžete také namočit a téměř mu vrátit původní texturu.

Jaké ovoce se dá sušit?

Sušit můžete téměř vše – jablka, meruňky, švestky, banány, jahody, mango a další. Také lyofilizace si poradí se všemi druhy ovoce a dokonce i jinými potravinami – mrazem se suší sýry, maso nebo celá jídla na kempování.

Existuje sušené ovoce bez cukru?

Ano, existuje, ale musíte pečlivě vybírat podle údajů na obalu. Lyofilizované ovoce se automaticky vyrábí bez obsahu přidaného cukru. Díky unikátnímu procesu sušení mrazem totiž cukr není potřeba ani pro konzervaci, ani pro zlepšení chuti.

Proč se do sušeného ovoce přidávají siřičitany?

Siřičitany se používají jako konzervanty, aby sušené ovoce déle vydrželo a zachovalo si svou barvu. U citlivějších jedinců však mohou vyvolat alergické reakce. Lepší alternativou je mrazem sušené ovoce, které neobsahuje siřičitany ani jiné konzervanty.

Jak poznám, že je sušené ovoce doslazované?

Doslazované sušené ovoce obvykle chutná velmi sladce a může mít lesklejší povrch. Kandované ovoce má na povrchu výraznou cukrovou vrstvu. Informaci o přidaném cukru najdete také ve složení na obalu.

Jak správně skladovat sušené ovoce, aby se nekazilo?

Sušené ovoce skladujte v suchu a chladnu, ideálně v uzavřené nádobě. Vyhněte se přímému slunečnímu světlu a vlhkosti. Lyofilizované ovoce je na skladování ještě jednodušší, protože díky nízkému obsahu vlhkosti nehrozí plesnivění. Přečtěte si, jak ho správně skladovat, aby vydrželo dlouho křupavé.

Je sušené ovoce vhodné při dietě?

Sušené ovoce má vysoký obsah kalorií na malý objem, což může být problém při redukční dietě. Zcela se vyhněte slazenému a kandovanému sušenému ovoci, méně kalorickou variantou je lyofilizované ovoce. I u něj si ale musíte uvědomit, kolik ho sníte v přepočtu na čerstvé ovoce – například 20–35 g lyo ovoce odpovídá 200 g čerstvých plodů. Vyzkoušejte druhy ovoce s přirozeně nízkým obsahem sacharidů, jako je černý a červený rybíz. Ve 100 g mrazem sušeného ovoce obsahují jen 210 kcal.