Jak skladovat lyofilizované ovoce – aby se nekazilo a neztratilo křupavost

Lyofilizované ovoce představuje zdravou a zábavnou svačinku. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, v puse hravě křupe a dlouho vydrží. Aby si zachovalo všechny své úžasné vlastnosti, je potřeba ho správně skladovat. Jak uchovat lyo ovoce?

mrazem_susene_mango

Jak dlouho vydrží mrazem sušené ovoce

Jednou z největších výhod mrazem sušeného ovoce je jeho dlouhá trvanlivost. Při správném skladování lyofilizované ovoce vydrží klidně několik let. Důvodem je velmi nízký obsah vody. Ovoce se při lyofilizaci zbaví 95–99 % vody, která by jinak způsobila rychlou zkázu. Sušení mrazem promění v trvanlivou potravinu i ovoce, jako jsou maliny, které se běžně zkazí během 2 dnů v ledničce.

A co je na tom nejlepší? Pro zachování trvanlivosti se do sušeného ovoce nemusí přidávat žádný cukr, siřičitany ani jiné konzervanty. Lyofilizované ovoce tak představuje skvělý způsob, jak si dopřát autentickou chuť ovoce, dodat tělu spoustu vitamínů, a přitom naprosto bez éček a přidaného cukru.

odkaz na článek lyofio

Jak skladovat mrazem sušené ovoce

Pro maximální trvanlivost a zachování křupavosti je důležité mrazem sušené ovoce skladovat ve správných podmínkách.

  • Uzavřený obal: Lyofilizované ovoce skladujte v uzavřeném obalu. Po otevření ho přesypejte do vzduchotěsné nádoby ze skla, plastu nebo kovu. Skvělou službu vám udělá i znovuuzavíratelný sáček, ve kterém vám ovoce dodáváme. Jen dejte dobrý pozor na jeho pečlivé uzavření. Čím méně času stráví ovoce na vzduchu, tím déle si zachová svou úžasnou texturu.
  • Suché a tmavé místo: Skladujte sušené ovoce na suchém a tmavém místě. Vysoká vlhkost a přímé sluneční světlo mohou negativně ovlivnit kvalitu ovoce, přestože ještě není rozbalené. 
  • Pokojová teplota: Na rozdíl od čerstvého ovoce, to lyofilizované nepotřebuje ledničku. Spíž nebo kuchyňská skříňka jsou perfektní pro skladování sušeného ovoce. Vyberte místo, kde se teplota příliš nemění a zůstává stálá.

Náš tip: Krátkodobě si lyofilizované ovoce skvěle poradí i s vysokými teplotami. Proto se báječně hodí jako svačina na výlety i během horkého léta. Na rozdíl od čerstvého ovoce se v batohu nerozmačká ani nezačne kvasit, ale dodá vám stejnou porci energie i vitamínů. Navíc je lehoučké, a tak se nepronese ani na náročné túře.

 

Chraňte lyofilizované ovoce před vlhkostí

Vlhkost je pro lyofilizované ovoce nepřítel číslo jedna. Pokud se po otevření do obalu dostane, ovoce rychle ztrácí svou křupavost a může začít plesnivět. Jak tomu zabránit?

Do sáčku nebo nádoby se sušeným ovocem nesahejte rukama, protože jimi můžete přenášet vlhkost. Nenechávejte sáček dlouho otevřený. Ideální je přesypat ovoce do mističky a hned obal zase uzavřít. Tedy za předpokladu, že si chcete mrazem sušené ovoce schovat na jindy. Co když jeden sáček slupnete na posezení? Pak si s vlhkostí nedělejte starosti a klidně mlsejte přímo ze sáčku!

Chcete si křupavé ovoce užít v jogurtu, tvarohu nebo kaši? Pak ho přidejte do jídla těsně před konzumací. Zůstane tak hezky křupavé a křehoučké. To platí i pro ozdobu dortů a dezertů – nejdříve je nechte vychladit a těsně před podáváním ozdobte lyofilizovaným ovocem.

Berete si mrazem sušené ovoce na svačinu do školy, do práce nebo na výlet? I v takových případech myslete na ochranu proti vlhkosti. Když ovoce nasypete do stejné krabičky se sendvičem nebo čerstvým ovocem, svoji křupavost si neudrží. Raději ho zabalte do vlastní krabičky nebo alespoň do sáčku.

 

Co dělat, když mrazem sušené ovoce navlhne

Jak poznat, že na vaše lyofilizované ovoce zaútočila vlhkost? Začne mít gumovou strukturu a připomíná spíš křížaly. Pokud máte mrazem sušené ovoce otevřené jen pár dnů, není to problém. Stále si zachovává skvělou chuť i spoustu vitamínů a minerálů. Rozhodně ho nemusíte vyhazovat. Měli byste ho ale co nejdříve zkonzumovat, než se do něj pustí plísně.

Gumové ovoce už vám nechutná? Rozmixujte ho s jogurtem, tvarohem nebo mlékem na proteinový koktejl nebo ho přidejte do smoothie. Zamíchejte ho do džbánu s vodou s pár kapkami citrónu a vytvořte osvěžující letní limonádu. 

Když necháte lyofilizované ovoce kompletně nasáknout vodou, začne jeho struktura připomínat měkké čerstvé ovoce. O to intenzivněji se rozvine jeho chuť a je téměř k nerozeznání od čerstvých plodů.

Navlhnout vám může také prášek z lyofilizovaného ovoce. To poznáte tak, že se v něm začnou tvořit hrudky, nebo úplně ztvrdne. Neztrácejte čas s jeho rozbíjením zpátky na prášek a rozmíchejte ho do snídaňové kaše nebo rozmixujte do smoothie.

Věděli jste, že… Dlouhá trvanlivost je hlavním důvodem, proč se lyofilizace stala tak oblíbenou. O rozvoj sušení mrazem se totiž zasloužila NASA, která hledala způsob, jak potraviny konzervovat pro astronauty ve vesmíru. Lyofilizovaná jídla se jim osvědčila – dlouho vydrží, jsou skladná, lehká a rychlá na přípravu, navíc si zachovají většinu výživových hodnot. Právě proto se staly lyofilizované potraviny nedílnou součástí letů do vesmíru a postupně se rozšířily i mezi běžné smrtelníky na planetě Zemi.

 

Čerstvě otevřené lyofilizované ovoce musí být křupavé a křehoučké. Pokud je ovoce hned po otevření sáčku gumové nebo tvrdé, je chyba u výrobce. V Lyofio spolupracujeme pouze s osvědčenými dodavateli, a tak si křupnete na každém kousku z naší nabídky. O tom svědčí i recenze našich zákazníků. Potrpíme si i na pečlivé balení, proto v sáčku najdete jen velké kousky ovoce, s minimem drti a prachu. Vyzkoušejte třeba lyofilizované jahody nebo maliny.