Čím nahradit sladkosti pro děti: Zdravé mlsání, které si děti zamilují

Každý rodič to zná – děti milují sladkosti. Většina sladkého z obchodů ale obsahuje spoustu přidaného cukru, barviv a konzervantů. Navíc nadměrná konzumace cukru může vést ke zdravotním problémům. Zákaz sladkostí ale nic neřeší – děti po nich touží o to víc.

Jak tedy uspokojit dětské chuťové buňky, aniž byste museli sahat po běžných sladkostech? Klíčem je zdravé mlsání pro děti. Tak dětem dopřejete něco dobrého, ale zároveň výživného.

mrazem_suseny_kokos_boruvka

Proč je důležité omezit cukr u dětí?

Ještě než se podíváme na zdravé sladkosti, měli bychom si říct, proč je cukr vlastně takový problém. Nadměrné množství cukru v dětském jídelníčku může způsobit řadu zdravotních komplikací:

  • Obezita a zubní kazy: Příliš cukru u dětí přispívá k nadváze, což může způsobit cukrovku, vysoký krevní tlak, astma nebo zubní kazy.
  • Psychické problémy: Děti s nadváhou často trpí nízkým sebevědomím. Cítí se vyčleněné z kolektivu a mohou se setkat i s šikanou.
  • Závislost na cukru: Časté mlsání sladkostí se může rozvinout v závislost na sladkém. Pokud jsou sladkosti používány jako odměna nebo útěcha, může to vést k emočnímu přejídání – děti se učí jíst, když jsou smutné nebo unavené.
  • Nespavost a problémy se soustředěním: Cukr způsobuje kolísání energie – děti nejdřív neposedí a pak se rychle unaví. Mohou mít problémy s nespavostí a špatným soustředěním, což ovlivňuje i jejich výkony ve škole.
  • Rizika v dospělosti: Obezita a nezdravé stravovací návyky z dětství zvyšují pravděpodobnost obezity a zdravotních komplikací v dospělosti.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by přidaný cukr v jídelníčku dětí neměl přesáhnout 10 % denního příjmu energie. To znamená asi 30 g cukru denně pro děti ve věku 5 let. V běžné porci sladkostí nebo sladkých nápojů ale tento limit snadno překročíte. Kolem 30 g cukru obsahuje třetinka kolové limonády nebo polovina sáčku (50 gramů) kyselých želé bonbónů. A to vůbec nepočítáme s přidaným cukrem v běžných pokrmech, pečivu, sladkých jogurtech, marmeládách a podobně.

jahody_v_cokolade_mix

Čím nahradit sladkosti a cukr pro děti?

Naštěstí existuje spousta zdravých alternativ k běžným sladkostem, které uspokojí chuť na sladké a zároveň dodají tělu potřebné živiny.

Ovoce a zelenina

Čerstvé ovoce jako jahody, borůvky nebo hroznové víno je skvělým zdrojem přírodní sladkosti. Zelenina jako mrkev nebo okurka nabídne křupavou texturu, která děti baví. Ještě lákavější pro děti budou ovocné špízy nebo kousky zeleniny vykrojené vykrajovátkem do zábavných tvarů.

Lyofilizované ovoce

Ovoce sušené mrazem si zachová takřka všechny vitamíny a minerály jako čerstvé ovoce. Přitom chutná sladce a zábavně křupe, a tak si ho děti rychle zamilují. Lyofilizované ovoce jako jahody, maliny, banán nebo mango můžete snadno zabalit jako zdravé mlsání do školky nebo na svačinu pro školáky.

 

Smoothie a ovocná pyré

Namísto džusů a ovocných pitíček se spoustou cukru připravte dětem domácí smoothie. Rozmixujte různé druhy ovoce, zeleniny a případně mléko, abyste vytvořili zdravé a chutné nápoje. Ovocná pyré bez přidaného cukru jsou také skvělou svačinou na cestu.

Domácí zdravé sušenky

Místo kupovaných sušenek s přidaným cukrem zkuste upéct domácí verzi. Ovesné sušenky, banánové placičky nebo raw kuličky můžete připravit z ingrediencí bohatých na vlákninu a živiny. Slaďte třeba medem a pro starší děti přidejte ořechy a semínka.

Mrazem sušené kokosové mléko

Vypadá jako bonbónky a tak trochu se lepí na zuby jako karamelky, přitom se jedná o 100% přírodní mlsku. Mrazem sušené kokosové mléko s lyofilizovaným ovocem obsahuje jen dvě ingredience bez přidaného cukru, barviv a konzervantů.

 

Domácí limonády

Čistá voda dětem moc nejede? Ochuťte a obarvěte ji ovocem. Do džbánu s vodou přisypejte mražené nebo lyofilizované borůvky, rybíz nebo maliny. Na přeslazené limonády si brzy ani nevzpomenou.

Co si dát místo čokolády?

Pokud vaše děti milují čokoládu, nabídněte jim hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa, která obsahuje méně cukru než mléčná čokoláda. Další možností jsou domácí čokoládové dezerty z kvalitního kakaa a čokolády. A nemusí to být nic složitého – třeba namočte kousek banánu nebo jahodu na špejli do čokolády a tvořte čokoládová lízátka.

 

Najít zdravé sladkosti bez cukru v obchodě nemusí být vždy snadné. Hledejte produkty s přírodním složením bez éček. A ani u zdravých sladkostí nezapomeňte na rozumnou míru – i ovoce nebo med obsahují spoustu cukru, i když v přírodní podobě.

Desatero zdravého dětského mlsání

Odborníci na výživu ze STOB klubu vytvořili desatero zdravého dětského mlsání, které vám usnadní nastavit si s dětmi udržitelná pravidla ohledně sladkostí.

  1. Sladkosti dětem nedávejte za odměnu nebo jako útěchu. Když děti začnou spojovat sladkosti s odměnou nebo řešením smutku, může to vést k emočnímu přejídání a nezdravým návykům v dospělosti. Raději jim sladké nabídněte po sportu nebo výletě, kde si extra porci energie zaslouží.
  2. Jděte příkladem. Pokud celá rodina přejde na zdravější stravu, dítě se snadno přizpůsobí. Buďte vzorem a ukažte, že zdravé dobroty chutnají i dospělým. Pro rodiče by měla platit stejná pravidla jako pro děti.
  3. Dítěti naslouchejte a vysvětlujte. Vysvětlete dítěti, jak sladkosti ovlivňují zdraví a proč je důležité omezit jejich konzumaci. Představte jim zdravé potraviny a připravte z nich jídlo, které vypadá zábavně a hezky na pohled.
  4. Kvalitu a množství sladkostí mějte pod kontrolou. Úplný zákaz sladkostí nefunguje – děti se k nim dříve či později dostanou ve škole nebo u kamarádů. Lepší je povolit sladké občas a vybrat zdravější alternativu.
  5. Jídelníček vyhodnocujte komplexně. Sledujte, co dítě jí celý den. Pokud má zdravá a plnohodnotná jídla, nemusíte se občasného bonbónu bát. Naopak nezdravé stravování nezachráníte zákazem jednoho lízátka.
  6. Nevěřte reklamám a čtěte obaly. Jogurty s barevnými kuličkami, dětské cereálie a sušenky ve tvaru zvířátek často nejsou zdravé, i když se tak tváří. Čtěte složení a vybírejte produkty bez zbytečných přísad.
  7. Připravujte domácí sladkosti. Můžete tak kontrolovat množství cukru i kvalitu surovin. Vyhnete se nejen přidanému cukru, ale také ztuženým tukům, barvivům a konzervantům.
  8. Vytvořte pravidla mlsání. Domluvte se na tom, kdy a kolik sladkostí si dítě může dát – např. jedna sladkost denně a zákaz sladkostí před spaním. Tím předejdete nekontrolovanému mlsání a stálému žadonění o sladké.
  9. Sladkosti nenakupujte do zásoby. Sami nejspíš víte, že když máte ve spíži tři čokolády, zmizí stejně rychle, jako když koupíte maximálně jednu na týden.
  10. Nejlepší je prevence. Sladkosti dětem aktivně nenabízejte a nepěstujte v nich návyk na sladkou chuť. Když nebudou od malička zvyklé na spoustu cukru, nebude jim tolik chybět.