5 druhů lyo ovoce, které děti milují

Hledáte pro své děti chutnou, zdravou a praktickou svačinku? Zkuste ovoce sušené mrazem! Žádné přidané cukry, konzervanty ani umělé přísady. Jen 100% ovoce, které si zachovává téměř všechny vitamíny a minerály. A co je nejlepší? Děti ho milují! Které druhy ovoce sušeného mrazem to u dětí vyhrávají na plné čáře?

mrazem_susene_jahody

Co je to ovoce sušené mrazem a proč ho děti tak zbožňují

Možná jste o lyofilizovaném ovoci slyšeli, ale váháte, jestli se hodí pro děti? Lyofilizované ovoce prošlo lyofilizací – šetrným sušením mrazem, takže si zachovává takřka všechny vitamíny a minerály. Proto se jedná o zdravou svačinku vhodnou i pro děti.

Mrazem sušené ovoce je 100% přírodní bez přidaného cukru, barviv a konzervantů. Svojí svěží chutí připomíná čerstvé ovoce, ale má proti němu ještě něco navíc – zábavnou křupavost, která děti prostě baví. Dětem připomíná bonbóny nebo křupavé chipsy, a tak si ho zamilují na první ochutnání. Pssst – nemusíte jim prozrazovat, že vlastně mlsají zdravě.

Dalším důvodem, proč jíst lyofilizované ovoce, je jeho dlouhá trvanlivost. Nezkazí se ani v horku a je lehoučké jako pírko. Díky tomu ho můžete mít vždy po ruce, když děti přepadne náhlý hlad – na procházce, na pískovišti, na letním výletě nebo ve škole.

Od kdy dětem dávat lyofilizované ovoce

Mrazem sušené ovoce můžete obvykle zařadit u dětí od 12 měsíců. Začněte velmi malým množstvím, protože lyofilizované ovoce je koncentrovanější než to čerstvé. Na rozdíl od běžného sušeného ovoce je velmi křehké a snadno se rozplývá v ústech. Pokud ale máte obavy, že dítě ovoce nerozkouše, jednoduše ho rozdrťte na prášek a přidejte třeba do jogurtu. O vhodné stravě pro dítě se vždy poraďte se svým pediatrem.

Nejoblíbenější lyofilizované ovoce pro děti

1. Lyofilizované jahody

Lyofilizované jahody pro děti jsou číslo jedna. Jsou sladké, křupavé a mají úžasnou schopnost zmizet z misky během pár minut. Jahody sušené mrazem voní a chutnají stejně sladce jako čerstvé ze zahrádky. Jediný rozdíl je v tom, že si je můžete vzít kamkoliv s sebou, aniž by se pomačkaly a zkazily.

mrazem_susene_jahody4

Náš tip: Přidejte je do jogurtu nebo ovesné kaše a sledujte, jak se během okamžiku promění v oblíbenou snídani či svačinku.

2. Lyofilizované maliny

Lyofilizované maliny si děti zamilují pro jejich lehce kyselkavou chuť a nádherně růžovou barvu. Najdete v nich spoustu vitamínu C a dalších antioxidantů. Na rozdíl od čerstvých malin jsou dostupné po celý rok, a tak už nemusíte dětem vysvětlovat, že maliny v obchodě zase neměli. A to, že každé křupnutí malin způsobí drobný výbuch radosti, je jen bonus!

mrazem_susene_maliny2

Náš tip: Rozdrťte pár malin a posypte s nimi ovesnou kaši nebo palačinky. Uvidíte, jak rychle zmizí z talíře.

3. Lyofilizované banány

Banány miluje snad každé dítě, a když jsou ještě křupavé? To je ještě o stupeň lepší svačinka. Lyofilizované banány se skvěle hodí pro děti všech věkových kategorií, protože se snadno rozplývají v ústech. Ideální do svačinových boxů do školy a školky nebo jen tak na zobání doma.

mrazem_suseny_banan2

Náš tip: Přidejte banánové kousky do domácího mixu s oříšky. Děti si budou pochutnávat a vy budete mít radost, že jí zdravě.

4. Lyofilizované mango

Mango sušené mrazem je trefa do černého. Je neodolatelně sladké, a přitom neobsahuje žádný přidaný cukr. Lyofilizované mango bylo totiž sklizené v nejvyšší zralosti – je nádherně žluťoučké a sladce voňavé. Zapomeňte na ten zelený kámen, který běžně koupíte v obchodě. Konečně poznáte, jak chutná exotické mango. V lyofilizované podobě má navíc křupavou texturu, kterou děti zbožňují.

mrazem_susene_mango

Náš tip: Hodí se do smoothie nebo do domácí ovocné směsi – třeba v kombinaci s ananasem a banánem. Vaše děti se tak rázem ocitnou na tropické dovolené, alespoň chuťově!

5. Lyofilizované dračí ovoce

A na závěr něco opravdu cool – dračí ovoce neboli pitahaya. Lyofilizované dračí ovoce nejen že vypadá úžasně (ta sytě fialová barva!), ale i chutná sladce a jemně. A protože je plné antioxidantů a vlákniny, je to perfektní volba pro malé dobrodruhy, kteří rádi objevují nové chutě. Vykouzlete s ním barevné mistrovské dílo z každého jídla.

mrazem_susene_draci_ovoce2

Náš tip: Dračí ovoce je skvělé do smoothie nebo jako barvivo na dezerty. Ať ho přidáte kamkoliv, u dětí to bude hit!

A co další zdravé ovoce sušené mrazem? Vyzkoušejte netradiční druhy, které jen tak někde nenajdete. U nás v e-shopu pořídíte třeba krásné lyofilizované fíky, nízkokalorický černý rybíz nebo celé půlky švestek. Oblíbené ovoce sušené mrazem pro děti jsou také jablka a hrušky.

 

A už jste zkoušeli mrazem sušené kokosové mléko? To je teprve ta pravá mlska pro děti. Čtverečky z lyofilizovaného ovoce a kokosového mléka chutí připomínají smoothie a vzhledem barevné bonbóny. Přitom jsou to jen dvě přírodní suroviny bez jakýchkoliv příměsí.